Active TopicsActive Topics  Display List of Forum MembersMemberlist  Search The ForumSearch  HelpHelp
  RegisterRegister  LoginLogin
Technical Questions and Discussions
 West Coast Fieros Forum : Technical Questions and Discussions
Subject Topic: Red Hot exhaust Post ReplyPost New Topic
Author
Message << Prev Topic | Next Topic >>
ARTIC-1
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14 October 2009
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 309
Posted: 12 August 2010 at 9:39pm | IP Logged Quote ARTIC-1

i have a stock 2.8 witch i just finnish putting togather,on the first fire up it
ran real smooth,but had slight miss in it.rockers needed to be ADJ.so
tonihgt after work i pulled the top of the motor all down to ADJ all valve lash
out,i had all reddy run it for about an hour so far,alls well,small miss!put it
all back togatger an fired it up COLD an with in 1 min i could see the
exhaust turnning cherry red! on all 3 on the front side,iam sure the back
side was to?where do i start?fule regulater-injector,allso the idle was
jumping up to 2000 then allmost stall,any help would be great,thanks

__________________
SNOW MAN
87-GT/AUTO-2.8_ WHITE
86-GT/AUTO-2.8_ BLACK
88-TTop/ Duke-2.5. RED
Back to Top View ARTIC-1's Profile Search for other posts by ARTIC-1 Visit ARTIC-1's Homepage
 
Capt Fiero
Admin Group
Admin Group
Avatar
Founding Member

Joined: 12 February 2007
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 3987
Posted: 12 August 2010 at 10:21pm | IP Logged Quote Capt Fiero

If you have a fuel pressure gauge, check the fuel pressure, and double check the timing.  I should rephrase that, check the timing first, advance it at least a couple degrees.

Other common issues for glowing exhaust are, fuel pressure too low, bad or disconnected O2 sensor.  Bad ground for O2 sensor.

If you have an intake leak due to a gasket that did not seal correctly it will cause a high idle, and lean condition which can cause the red exhaust syndrome.

Double check all the hoses that you removed and put back on, double check all the bolts that they are tight.

Start with the easy stuff and the basics and work your way up.



__________________
Capt Fiero
88 Fiero GT 5spd V6
Eight Fifty Seven GT V8 5spd.
Back to Top View Capt Fiero's Profile Search for other posts by Capt Fiero Visit Capt Fiero's Homepage
 
ARTIC-1
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14 October 2009
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 309
Posted: 12 August 2010 at 10:44pm | IP Logged Quote ARTIC-1

Thank Dave

__________________
SNOW MAN
87-GT/AUTO-2.8_ WHITE
86-GT/AUTO-2.8_ BLACK
88-TTop/ Duke-2.5. RED
Back to Top View ARTIC-1's Profile Search for other posts by ARTIC-1 Visit ARTIC-1's Homepage
 
ARTIC-1
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14 October 2009
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 309
Posted: 22 August 2010 at 9:59pm | IP Logged Quote ARTIC-1

HI GUYS
so i fixed the VAC leek an it runs real nice,i fired it up tonight @ dusk an
notice in the dark the exhaust manifolds glow red? normal? or ive still got a
leek some were,any one know or any ides what to look for next,thanks

__________________
SNOW MAN
87-GT/AUTO-2.8_ WHITE
86-GT/AUTO-2.8_ BLACK
88-TTop/ Duke-2.5. RED
Back to Top View ARTIC-1's Profile Search for other posts by ARTIC-1 Visit ARTIC-1's Homepage
 
Patrick
Senior Post God
Senior Post God
Avatar
Vancouver

Joined: 19 April 2008
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 4376
Posted: 22 August 2010 at 11:06pm | IP Logged Quote Patrick

Did you set the timing with the jumper in place?

 

Back to Top View Patrick's Profile Search for other posts by Patrick
 
ARTIC-1
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14 October 2009
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 309
Posted: 22 August 2010 at 11:16pm | IP Logged Quote ARTIC-1

yes,where is it located,

__________________
SNOW MAN
87-GT/AUTO-2.8_ WHITE
86-GT/AUTO-2.8_ BLACK
88-TTop/ Duke-2.5. RED
Back to Top View ARTIC-1's Profile Search for other posts by ARTIC-1 Visit ARTIC-1's Homepage
 
ARTIC-1
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14 October 2009
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 309
Posted: 22 August 2010 at 11:31pm | IP Logged Quote ARTIC-1

Found it,this is rite i take it?
Remove panel that houses cigarette lighter (they are torx screws). Behind
panel is ALDL (Assembly Line Diagnostic Link), use a wire or paper clip (bent
to a "U" shape), and connect terminals A and B. They are the only two pins
side by side on the connector.

Start engine, SES light will flash every second, ECM is in "field service" mode
(all computer advance is removed).

Connect timing light and point to marks, timing is 10 degrees BTDC.


__________________
SNOW MAN
87-GT/AUTO-2.8_ WHITE
86-GT/AUTO-2.8_ BLACK
88-TTop/ Duke-2.5. RED
Back to Top View ARTIC-1's Profile Search for other posts by ARTIC-1 Visit ARTIC-1's Homepage
 
Patrick
Senior Post God
Senior Post God
Avatar
Vancouver

Joined: 19 April 2008
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 4376
Posted: 23 August 2010 at 12:45am | IP Logged Quote Patrick

That's correct. You've just got to hope the outer ring of your harmonic balancer hasn't slipped (like mine had), otherwise the timing marks would be all out of whack.

 

Back to Top View Patrick's Profile Search for other posts by Patrick
 
ARTIC-1
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14 October 2009
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 309
Posted: 04 January 2011 at 7:56pm | IP Logged Quote ARTIC-1

Hello all
Hope the holidays went well for everyone,New years day i fired up the Fiero @dusk an got some vid of the hot spots,so this is what i have learned here so
far with every ones help.
-EGR
-VAC Leek
-TIMEING
-an maybe injectors
all this could cause this prob?where to start?
thanks

2011-01-04_195159_pipe_.mov

__________________
SNOW MAN
87-GT/AUTO-2.8_ WHITE
86-GT/AUTO-2.8_ BLACK
88-TTop/ Duke-2.5. RED
Back to Top View ARTIC-1's Profile Search for other posts by ARTIC-1 Visit ARTIC-1's Homepage
 
Patrick
Senior Post God
Senior Post God
Avatar
Vancouver

Joined: 19 April 2008
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 4376
Posted: 04 January 2011 at 10:34pm | IP Logged Quote Patrick

You're allowed to upload more than 3 seconds of video.

 

Back to Top View Patrick's Profile Search for other posts by Patrick
 
ARTIC-1
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14 October 2009
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 309
Posted: 05 January 2011 at 12:03am | IP Logged Quote ARTIC-1

ok i had to slice an dice an HDMI file to see if it would all work,sorry.ill try
to max it out next to 2megs,cheers

__________________
SNOW MAN
87-GT/AUTO-2.8_ WHITE
86-GT/AUTO-2.8_ BLACK
88-TTop/ Duke-2.5. RED
Back to Top View ARTIC-1's Profile Search for other posts by ARTIC-1 Visit ARTIC-1's Homepage
 
Dawg
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 15 August 2009
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 988
Posted: 05 January 2011 at 1:40pm | IP Logged Quote Dawg

A slight glow in the dark is just fine.

The Dawg


__________________
You dream it up....I'll make it
Back to Top View Dawg's Profile Search for other posts by Dawg
 
Romeo
Senior Post God
Senior Post God
Avatar

Joined: 16 November 2008
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 3033
Posted: 05 January 2011 at 2:56pm | IP Logged Quote Romeo

Damien could be right. If it's pitch black out, I have seen manifolds glow ever-so-slightly right at the ports. How does the engine run if you block off EGR completely? Still rough? How is your fuel efficiency? If you have no other symptoms other than a faint glow, I wouldn't fret.

__________________
Never shift into reverse without a back-up plan.
Back to Top View Romeo's Profile Search for other posts by Romeo
 
ARTIC-1
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14 October 2009
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 309
Posted: 05 January 2011 at 6:53pm | IP Logged Quote ARTIC-1

so much good info here,thanks.Eng runs a little,alittle rough in my mind,but dosen't shake or miss.when i built the 2.8 i checked the timeing with the heads off,with#1 @TDC an marked the harmonic
balancer,it was on the mark-0 no slipage.i disconnect the EGR when it was running last weekend an pulled it open by hand to see if anything would change,yes,with it held open,@2000 to 5000 rpm the
Manafold would get hot faster.hooked it back up.back to SQ-A?timeing was done with the jumper in @15/16@1000RPM,so its vaccume probly? so many lines,allso brake booster,should check it to.any help
would be great! thanks

2013-03-28_233109_HOT_Fiero.mov

__________________
SNOW MAN
87-GT/AUTO-2.8_ WHITE
86-GT/AUTO-2.8_ BLACK
88-TTop/ Duke-2.5. RED
Back to Top View ARTIC-1's Profile Search for other posts by ARTIC-1 Visit ARTIC-1's Homepage
 
kharmata
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19 April 2010
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 291
Posted: 21 January 2011 at 10:24pm | IP Logged Quote kharmata

Dawg wrote:
A slight glow in the dark is just fine.The
Dawg


So...what is a slight glow exactly...a very very faint
touch of light red or would it be acceptable to see a
definite red color change encompassing the pipe in varied
spots...??? anyone got pics maybe?
Back to Top View kharmata's Profile Search for other posts by kharmata
 
ARTIC-1
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 14 October 2009
Location: Canada
Online Status: Offline
Posts: 309
Posted: 29 March 2013 at 12:26am | IP Logged Quote ARTIC-1

Still working on the fire ball,did any one look at the movie
i poster?-thats not a slight glow exactly?-I use a Laser Infrared
Thermo gun an got
surface temperature-800 dg.@5000/RPM
an shut her down befor somthing melted eh! After replacing
all ECM fuel metering components,an fixing Vac/leeks its a lot
better,but @ 5000rpm just the rear 3 CYL-2-4-6 get hot.1-3-5
 get red-
slight glow LOL- but not like the rear bank.What i know
for sure is.
-#A-going through a ton of fuel
-#B-smell unburnt fuel in exhaust when running.
-#C- same in closed or open loop.
-#D- injectors don't leek/holds 30LB-+ for one hour
-#E-EGR is all new/pipe an valve,no leeks.
-#F-new -CTS/ECM sensor
-#G-cold start INJ is not leeking,tested good.
-#H-the 0/2 is new less than one hour on most
of this stuff,so i think its Fuel- any one care to toss
 their 2 cents in would be appreciated.next i will check
the Cat an see if it fried! an fuel SYS again-AUGF!
thanks all for reading this post,an heres the movie again
in case you miss it in past post LOL-Cheers.
Thanks-Joe

 

2013-03-29_001838_HOT_Fiero.mov

__________________
SNOW MAN
87-GT/AUTO-2.8_ WHITE
86-GT/AUTO-2.8_ BLACK
88-TTop/ Duke-2.5. RED
Back to Top View ARTIC-1's Profile Search for other posts by ARTIC-1 Visit ARTIC-1's Homepage
 

If you wish to post a reply to this topic you must first login
If you are not already registered you must first register

  Post ReplyPost New Topic
Printable version Printable version

Forum Jump
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot create polls in this forum
You can vote in polls in this forum



About Us | Site Map | Contact Us | ©2010 WestCoastFieros.com | This site is proudly hosted and maintained by Solid Thinking Interactive